Jag andas ut i regulatorn och justerar höjden i vattnet för att kunna glida in genom den smala öppningen under ännu ett stort stenblock i en av de otaliga swim-throughs dykplatsen erbjuder. Tioman är kanske inte så roligt ovanför ytan. Men under den är det världsklass.

Tioman island är det sista stoppet på vår sex månader långa resa. Och med energin redan på sparlåga hade vi egentligen varken någon större lust att ge oss ut på ytterligare en ö eller att börja dyka igen. Gårdagens upptäckt att Tioman dessutom är en rätt torftig ö vad gäller utbud för sina besökare gjorde knappast sitt till för att lätta upp den lite surmulna stämningen när vi svettiga och törstiga satte oss på ett av de få haken på ön och fick veta att ingen av öns mediokra restauranger serverar alkohol. Inte ens öl.

dykbåt, hav, hamn
Vår dykbåt för dagen.

Istället är du hänvisad till en Beer Shop med begränsade öppettider där du kan köpa öl för Take away som du visserligen får ta med dig in på restaurangerna. Ett väldigt märkligt och omständligt arrangemang som känns ganska dumt.

Pengar i rätt fickor ger ett fungerande skydd

Tioman ligger utanför Malackahalvöns östra kust ungefär två och en halv timmes båtfärd från fastlandet. Den tillhör naturreservatet Mersing Marine Park och är en av de relativt få platser i större delen av Asien som faktiskt fortfarande har så gott som helt intakta rev. Redan när vi glider in mot den första piren vid ankomsten och ser ned i det klara vattnet syns det också att den Conservation Fee på RM 30 (ca 60 kr) som vi betalade innan vi klev ombord tycks gå till rätt saker.

koraller i ett tropiskt hav.
Välbevarade koraller under ytan.

– Det förekommer inget dynamitfiske här eller annat som förstör reven. Myndigheterna har patrullbåtar som åker runt och kollar hela tiden, säger vår lokala dive guide Ray.

Unika dykplatser med fantastiska undervattenslandskap

Det märks också under ytan. Korallerna breder ut sig som stora korallängar, klättrar upp längs de udda klippformationerna och i skrevor och sprickor. Det är både hårda och mjuka, väldigt mycket bordskoraller och ”renhorn” som vi brukar kalla dem; brunröda taggiga ”korallbuskar” som påminner om just, ja renhorn helt enkelt.

man, båt, dykbåt, solar, tropikerna, hav
Skönt att ta igen sig i solen under ytintervallet.

Variationen är inte lika stor som i Indonesien och det finns inte heller några av de enorma och dramatiska trattkorallerna eller skorstenskoraller som är så signifikant för The Coral Triangle som bland annat Indonesien tillhör. Men faktum är att de dykplatser vi ser faktiskt är snäppet vassare än många vi sett i både Sulawesi och dykmeckat Raja Ampat.

dykare, dykbåt, hav
Gänget på två av dyken.

Det beror mestadels på att de har en helt annan struktur. Det är inte de typiska dykplatser man oftast får se med väggar och små Coral Gardens i lika typisk undervattensmiljö, utan mer som vidsträckta undervattenslandskap vilka många gånger ger en känsla av att vara ute och knalla omkring i vildmarken på land. Jag kommer regelbundet på mig själv med att inte ens tänka på att jag faktiskt befinner mig under vattnet. I en av de otaliga swim-throughs (undervattenstunnlar) 13 meter under ytan i kristallklart vatten känns det nästan precis som att utforska en grotta i en skog eller ett berg.

Kanske ingen ö för icke-dykare

Som sista anhalt på vår resa är det på land ett rätt trist ställe att hänga på. Vi hade sett framför oss fin dykning men även sköna kvällar ätandes något gott och dricka någon drink. För att inte tala om den godaste ölen av dem alla; dykölen när sista dyket för dagen är avklarat och man är nyduschad och törstig.

man, hav, tropiskt koraller, dykmask
Vattnet är konstant runt 30°C.

Men kanske är det också avsaknaden av de självklara bekvämligheterna som gör att turismen här inte är överväldigande, och i sin tur att reven ser så bra ut. För hit kommer folk som i huvudsak är intresserade av att dyka, även om snorkling också är ett alternativ för den som inte dyker.

Summa summarum:  Tioman är inte idealiskt på land, men det är kanske priset man får betala för en desto mer idealisk undervattensvärld.

Jimmie Olsson

Kommentera