♦ TEXT OCH FOTO: JIMMIE OLSSON

Vågorna kraschar in mot stranden med våldsam kraft, pressar havsvattnet genom de naturliga kanalerna i de vulkaniska strandklipporna och skickar upp ett flertal skummande gejsrar högt upp i luften. Det här är Mapu ‘A Vaea på Tonga.

Solen är på väg ner och Shane, vi själva och ett annat par från vårt boende beundrar naturens kraft. Shane som hela dagen oroligt har gått och väntat på att vi ska vilja följa med honom hit för att se naturfenomenet i solnedgången ser nöjd ut när han betraktar våra reaktioner.

– Det är fint va? frågar han.

Vi håller självklart med. Det är väldigt mäktigt och vackert i det falnande ljuset. Shane plockar fram en kylväska med kalla öl och en improviserad ostbricka. Aldrig har ost och kex smakat så gott!

män skägg keps leenden klippor
Vår värd Shane är väldigt stolt över Tonga.

Mapu ‘A Vaea Blowholes är en av de få sevärdheter som finns på Tongatapu – huvudön i öriket Tonga. De ligger i närheten av byn Houma längs den västra sidan av Tongatapu. Av öborna kallas de även ungefär ”De ädlas visselpipor” och Vaea är namnet på den ärorika familjen Vaea från byn.

De flesta som åker hit till huvudön Tongatapu tar sig mer eller mindre omgående vidare till ögruppen Va’vau, känd för sina paradisstränder och lyxresorter och är en populär destination för upgradeturister och framförallt Söderhavsseglare eller yachter. Några tar sig till Ha’apai som är en mindre ögrupp och även den känd för sina fantastiskt orörda öar, men i jämförelse med Va’vau mycket mindre utvecklad.

man i slihuette skägg hav solnedgång
Shane ser ut över sitt älskade Tonga.

I takt med att solen går ner och gejsrarna skjuter i luften är vi glada att vi stannade här på Tongatapu. Och att vi åkte med Shane hit. Vi är de enda här. Vi och några tongaleser som en bit bort sitter och avnjuter sina kvällssnack och samtalar med varandra, kanske om dagen som varit eller livet i allmänhet samtidigt som de liksom vi blickar ut över det oändligt stora Stilla Havet framför oss.

Vi befinner oss väldigt långt hemifrån och känslan av att vara på en liten liten prick på kartan i världens största ocean är hissnande och lite skrämmande på samma gång när man ser kraften i vågorna som slår mot stranden.

– Ni vet, surfingen startades av Tongaleserna. Hawaii hävdar ofta att de var först men jag har bevis för att Tonga var före, säger Shane och tar en klunk öl.

grupp människor klippor solnedgång hav
Ost och kex är väldigt gott i solnedgången.

Han och hans fru Christine har bott här sedan 80-talet och det märks att han är väldigt stolt över Tonga. Det är nästan som att han adopterat det till sitt eget land.

Vi skickar in ytterligare en bit ost och ett par kex som redan har hunnit bli sega av fukten i luften från havet. Solen har nästan försvunnit helt men värmen ligger kvar i luften och ljudet av vågorna och de ivrigt spelande syrsorna skänker ett behagligt lugn som vi önskar varade för evigt.

tre silhuetter hav solnedgång
Rofylld känsla på randen av Stilla Havet.

Just nu känns det helt okej att de senaste dagarna varit både blåsiga och regniga, för när Tonga visar upp sina bästa sidor är det en rofylld plats där den hektiska vardagen därhemma känns väldigt långt borta.

Jimmie Olsson

Kommentera