Planet landar hårt på den slitna landningsbanan på Vietnams pärla Phu Quoc. Den storvuxne ryssen som under den knappa timmen det tagit att flyga från Ho Chi Minh och hit reser på sig med ett stön och jag tackar min lyckliga stjärna att det inte var en internationell långflygning.

Den förväntade hettan är inte så intensiv alls. Kanske beror det på att det just nu är en svacka under den normalt sett hetaste perioden.

Vissa dagar då det är helt vindstilla känner man dock värmen och det är viktigt att komma ihåg att dricka mycket. Öl. Ja, och vatten också förstås.

strand hav tropikerna
På de mindre stränderna finns resorts där lugnet råder.

Phu Quoc är en före detta fängelseö som under senare år sett turismen explodera med en mängd boenden. Där finns allt från billiga hostels och resorts lite längre bort från de största stränderna, till extrema lyxhotell helt isolerade ute på egna uddar eller stränder långt ifrån medelklasscharterturismen längs Long Beach och backpackerna i stan längs Ong Lang Beach.

Stor charterdestination med mycket turister

Men trots att turismen är stor har inte ön ännu utvecklats till ett komplett överexploaterat turistmål. Mycket av det genuina Vietnam finns kvar, inte minst om du åker en bit ifrån stränderna. Men även inne i Phu Quoc stad trängs vietnamesiskt vardagligt liv med turistanpassade restauranger längs genomfartsgatan.

Tar du dig ännu längre bort finner du regnskog och till och med dirt

kvinna hjälm grusväg djungel
Längre in på ön finns regnskogsdjungel med grusvägar.

roads, små fiskebyar längs kusterna och dammiga sömniga byar inåt land där få kan prata engelska.

Kort sagt får du ganska mycket Vietnam för pengarna bara genom att ta dig hit istället för att kajka runt hela Vietnam.

Det du missar är de klassiska risfälten som är nästintill en nationalsymbol för Vietnam tillsammans med konhattarna. Och de fantastiska bergen i norra Vietnam. Vill du däremot se havet och lite djungel och äta gott har du kommit rätt.

Å andra sidan får du tyvärr också en annan sak på köpet som du efter några minuter på vägarna körandes en risig scooter gärna skulle vilja slippa, och något som vi faktiskt kom hit för att få en paus ifrån: trafiken med galna förare.

Den är visserligen inte alls lika intensiv som i storstäderna såklart, och inte ens jämförbar med den dödslängtan som tycks råda på Highway 1. Men det är bara att konstatera: vietnamesiska motorfordonsförare är antingen a) dumma i huvudet, b) drivs av en dödslängtan så stor att de gör allt som står i deras makt att ta livet av både sig själva och andra, c) fullt övertygade om att de faktiskt är bra förare och att de kommer fram fortare om de bara tränger sig förbi allt och alla, överallt och ingenstans utan någon som helst hänsyn till vare sig vägens beskaffenhet eller sina medtrafikanter.

strand vid havet i tropikerna
Billigt boende vid lugna stränder, men dyr mat.

Vi har till och med gått så långt att vi börjat kalla deras fellow drivers på vägarna för mottrafikanter – för det är oftare det verkar som om folk här försöker tävla med och preja varandra av vägen än hjälpas åt i trafiken. Och den som inte krockar eller kör av… Vinner liksom, eller…?

Med det sagt så bör du ändå inte missa att utforska ön en dag eller två på scooter eller motorbike. Hyra gör du i stort sett överallt, givetvis utan försäkring, till ett billigt pris och tankar gör du ännu billigare på mackar lite varstans.

En tur genom lummig regnskogsdjungel

Ta en karta och börja kör åt något håll. Åker du längs de stora vägarna så finns här och var infarter till grusvägar in i djungeln. Våga följa någon av dem ( du kan alltid vända om vägen blir för dålig eller om det känns olustigt att ge sig av för långt från huvudvägen). Oftast får du dig en rejäl dos regnskogsdjungel och en hyfsad känsla av äventyr. I andra änden väntar ofta en liten by med vänliga locals och vinkande barn.

Sätt dig på ett enkelt nudelhak och beställ en soppa.

djungel grusväg
En av de dirt roads i djungeln.

När du kommer tillbaka kan du luta dig tillbaka i hängmattan, solstolen eller på din bungalow-veranda med en kall öl eller drink.

Och sedan gå ut och käka på en bättre restaurang. Eller varför inte dra en sväng till nattmarknaden och moffa skaldjur och firre om du bor nära stan?

När den sista kvällen lider mot sitt slut och solens färg djupnar sitter vi och lyssnar på vågorna och syrsorna som spelar i djungeln intill.

Väljer du en budgetresort långt från stan slipper du stökiga marknader, stora hotellkomplex och restauranger med inkastare.

Maten är i och för sig i dyraste laget och kanske inte alltid jättebra vilket kan vara jobbigt eftersom få andra alternativ på de isolerade stränderna.
Men lugnet och tystnaden, liksom kontakten med lokalbefolkningen väger lätt upp det.

FAKTA
Namn: Phu Quoc
Geografisk placering: Ö i södra Vietnam, ca 40–50 min från Ho Chi Minh City med flyg
Ta dig dit: Inrikesflyg eller internationellt, även charter. Från Ho Chi Minh City flyger lågprisbolagen Jetstar Pacific, VietJet och Vietnam Airlines för allt från 300 kr och uppåt enkel väg beroende på tidpunkt och säsong.
Kostnad boende: Budget–Superlyx, tonvikt på upgrade
Kostnad mat: Dyrare än på fastlandet, men finns alternativ i stan
Bäst tid att besöka: November–Mars
Aktiviteter: Bad, matmarknader, dykning, djungel, gammalt fängelse
Utveckling: Går mycket fort, stora hotellprojekt på gång, mera charter – åk nu.

Jimmie Olsson

Kommentera