Man på brygga vid hav i tropikerna

 

Travel island vill vara en obekväm reseledare

Jag har alltid älskat att resa.

När jag var liten reste jag utomlands med mina föräldrar minst en gång om året. Och när jag blev äldre började jag resa själv.

De första resorna gick till nära trakter runt om i Sverige, till våra grannländer och olika platser i Europa.

Någon gång i slutet av 90-talet gick trippen till det exotiska och mytomspunna Indien tillsammans med min dåvarande flickvän.

Det var fantastiskt! Kontrasterna, lukterna, kulturchocken och känslan av frihet!

Take it as it comes

2002 gjorde jag min första riktigt stora resa. Det var den där klassiska backpackertrippen som folk tio år yngre än mig själv redan hade gjort. Ni vet, Thailand, Laos, Vietnam, Kambodja och Malaysia – Sydostasien i en liten ask under dryga sex månader.

Jag reste själv. Körde motorcykel genom Kambodja och bussade genom Laos, dök Thailand runt och krånglade mig igenom Vietnam.

När jag kom hem igen var jag inte riktigt samma människa.

Jag hade sett mycket, upplevt ännu mer, och fått en ödmjukhet inför livet och förståelse för världen som jag tror bara går genom att studera den på plats.

Turism är bra, men inte alltid

I takt med att vi får det bättre ställt här i västvärlden, desto mer reser vi. Det är inte alltid av godo.

Överexploateringen på vissa resmål är katastrofal i mina ögon, och inte mycket av det genuina och ursprungliga finns kvar på många ställen.

”Skräpturismen” som vi vill kalla den i större städer och typiska turistdestinationer breder ut sig som en smutsig filt och lämnar efter sig våld, respektlöshet och utnyttjade människor – det är turistfyllon som super sig redlösa och slänger pengar omkring sig, är otrevliga mot lokalbefolkningen, våldsamma mot random folk på krogen eller allra värst snuskgubbarna som köper sig friheter av unga fattiga flickor och pojkar.

De vänliga leendena, nyfikenheten och glädjen över att se oss byter på vissa platser ansikte och blir falska leenden, förakt och rovlysten jakt på pengar.

Vi vill våga tala om baksidorna av resmålen

Det är därför travel island inte bara skriver glättiga resestorys, utan ibland även om baksidorna. Om smutsen, fattigdomen på vissa resmål, svårigheterna och drömmarna som frodas bland sopor och avgaser.

För vill man vara en ansvarsfull resenär så behöver man också veta vad ens handlingar på resan betyder i det större perspektivet.

Men även om det vackra och oförstörda

Av samma orsak som massturismen är förstörande väljer jag och min sambo ofta att söka oss till platser som fortfarande är hyfsat orörda.

Vi vill se det oförställda, det ursprungliga – i den mån vi kan med våra resurser och ekonomiska medel.

Och vi vill berätta för andra om platser och dess folk, dess djur och natur på ett sådant sätt att den som bestämmer sig för att ta sig dit också kan göra det med dess bästa i åtanke.

Blandad destinationskompott

Ett flertal av de platser vi försöker besöka är relativt otillgängliga. Ställen som kräver tid och kraft att ta sig till och som saknar moderna bekvämligheter som elektricitet dygnet runt och rinnande vatten.

Men vi tar oss också till etablerade resmål. Till de där stora turistattraktionerna, till det bekväma och enkla livet i ett annat land eller till moderna städer där allt är nästan som hemma men ändå inte.

Därför hoppas vi att travel island är den sista resebloggen du behöver. Du är varmt välkommen att hänga med på våra resor!

/ Jimmie

 

Jimmie Olsson är författare och skribent med examen i webbkommunikation samt högskoleutbildning i kreativt skrivande, skönlitterär gestaltning och journalistik. Förutom att driva bloggen travel island skriver han bland annat redaktionella texter för olika uppdragsgivare som frilans. Han skriver även skönlitteratur och bloggar under namnet Jimmie L Olsson på jimmielolsson.se

Kommentera