I Sverige har vi en outtalad regel vad gäller transportmedel och andra offentliga inrättningar. Det ska vara tyst så att folk får lugn och ro. I andra delar av världen råder det komplett omvända. Häng med på bussen i Tonga.

Första mötet med Nuku’alofa, Tongas huvudstad, var inte så kaotiskt som vi hade trott. Tonga visade sig vara ganska så lika våra västerländer ifråga om samhällsuppbyggnad och liknande.

Men en sak som skiljer sig markant är musikkulturen på de allmänna transportmedlen – det vill säga bussarna.

Bussarna i Tonga är relativt små, slitna som sig bör förstås men fulla av väldigt artiga och vänliga människor.

gammal man marknad tonga tropikerna
– One pa’anga dollar, one!

Här ställer sig folk upp när äldre eller kvinnor med barn kliver på. Även unga killar och tjejer makar på sig omedelbart. Det är faktiskt väldigt trevligt att se en kultur där man respekterar sina medmänniskor.

Vi får överhuvudtaget en känsla av att Tonga och tongaleserna är väldigt familjära. Tonga är en väldigt liten nation och huvudstan är kanske jämförbar med en mindre ort i Sverige.

Men om det råder ordning och reda i själva bussåkandet så råder det snarast kaos i högtalarna.

För här är det inte meningen att det ska vara tyst. Nej, istället spelas hög musik i högtalare riktade bakåt i bussen så att det dånar i öronen. I vissa bussar finns även en tv monterad där tillhörande musikvideos spelas under färden.

man grönsaksmarknad tonga
Vi tar regelbundet bussen in till marknaden i stan.

Som bonus så tar sig bussarna även väldigt sävligt fram. Vår uppskattning är kanske 40-50 km/tim så om man inte uppskattar musiken så kan man i alla fall trösta sig med att Tongatapu inte direkt är en stor ö. En resa från huvudstaden ända upp till norra toppen tar ungefär 40 minuter.

Där vi bor har vi så kallat självhushåll vilket innebär att vi måste göra den här färden in till huvudstan lite då och då för att handla mat på marknaden. Och även om volymen är i högsta laget så vänjer man sig förvånansvärt fort.

Dessutom så är tongaleserna ett av de vänligaste folk vi träffat på under våra resor, så om inte annat så är i alla fall de en fröjd att åka buss tillsammans med!

        Jimmie & Anne

Kommentera