Idag hyrde vi en liten scooter-moppe från en vänlig man på resorten intill vårat för att åka runt Tongatapu – huvudön här i Tonga. Det blev en trevlig men smärtsam dag…

Let’s face it: en liten mini-scooter-moppe är inte gjord för två. Även om den som hyr ut den påstår det. Visst, den klarar av att bära två personer. Men bekvämligheten är typ noll.

klippa, växtlighet
Tsunami Rock – världens största uppspolade klippa.

Efter ungefär en halvtimme fattade vi att den här trippen kommer att kräva en hel del stopp på vägen.

Således såg vi till att stanna på i princip alla ställen som enligt byborna var intressanta att se här.

Första stoppet blev den så kallade ”Tsunami-rock”. Enligt tongaleserna själva är det den största tsunamiklippan som någonsin spolats upp på land. Jag vet inte hur mycket vi egentligen trodde på det, men stor var den ju.

grusväg palmer
Taskiga vägar och palmer överallt på Tonga.

Tongatapu är den största ön i kungadömet. Tillsammans med den mer kända ögruppen Va’vau och den lite mindre kända Ha’apai och typ hundra mindre öar utgör de Stilla havets enda nation som aldrig varit kolonialiserat. Det är ju faktiskt rätt imponerande.

Deras största exportvara är, lite oväntat, Squash (!) Tillsammans med kokosnötter och lite annat som man kanske mer förväntar sig av ett tropiskt land. Och framförallt kokospalmer råder det knappast någon brist på. De täcker i princip allt land överallt.

kokosnörspalm himmel
Världens enda trehövdade kokosnötspalm finns på Togatapu.

Vägarna är i hyfsat skick för det mesta men det finns även riktiga skitvägar med rejäla potholes.

Det är naturligtvis där vi åker. Men vi är fast beslutna att ta oss runt ön.

Efter en riktig bum-killer-sträcka – med ett kort stopp vid ”Den trehövdade kokosplamen”; enligt ö-borna världens enda exemplar – kommer vi i alla fall fram till Mapu’a’a Vaea Blowholes.

Mapu’a’a Vaea Blowholes är ett naturfenomen uppkommet genom att saltvatten skapat ihåliga kanaler genom de vulkaniska klipporna längs med stranden och skjuter upp som gejsrar när vågorna slår in mot land.

man scooter moppe moped
Undertecknad på ”The Beast”

Rätt imponerande och vackert faktiskt.

Men nu började det dock bli helt olidligt att köra längre på den lilla moppen.

Istället styrde vi kosan mot huvudstan Nuku’alofa där Anne tog en buss hem till Blue Banana medan jag körde hem ”The Beast”.

Hur som helst en trevlig utflyktsdag.

        Jimmie & Anne

Kommentera