Efter lite forskande har en tillkommande källa till röken över Borneo som jag skrev om igår nu avslöjats. I morse låg röken så tät över Pontianak att flera flyg blev inställda eller försenade flera timmar.

Det är framförallt en stor naturlig skogsbrand som just nu härjar på en torvmark i Rimbo Panjang, Kampar, Riau Province på Sumatra, en del av Indonesien strax väster om Kalimantan (Indonesiska Borneo) som skapat enorma rökmängder vilka med vinden driver ner mot bland annat Borneo.

Den försenade regnperioden som normalt sett startar i början av september har tillsammans med de illegala bränder som året om härjar fritt på Sumatra och Borneo för att rensa mark till oljepalmsplantager bidragit till spridningen av branden. En annan faktor som förvärrar problemet ytterligare är det utbredda svedjebruk man använder sig av i Indonesien, liksom brännandet av sopor.

Det som under en normal dag brukar vara ett relativt klart landskap i förhållande till andra regioner närmare regnskogsområdena är nu inhöljt i en tjock dimma.

I Sumatra kämpar just nu brandkår och miltär för att stävja den naturliga skogsbranden och man väntar ännu på regnet. Plantagebränderna ägnas dock ingen uppmärksamhet då de är ett tveeggat svärd för Indonesien som exportland och något man blundar för. Mer än 25 miljoner indoneser är utsatta för den smogliknande röken över Sumatra och Borneo på grund av ett flertal naturliga skogsbränder och plantagebränder i kombination, sägs det från officiellt håll. Sex provinser på Sumatra och Borneo har förklarat läget akut och uppmanar folk att stanna inomhus. Röken har nu också drivit in över Malaysia och Thailand.

Det som under en normal dag brukar vara ett relativt klart landskap i förhållande till andra regioner närmare regnskogsområdena är nu inhöljt i en tjock dimma som gör det omöjligt för flygplan att lyfta och landa.

Sex provinser på Sumatra och Borneo har förklarat läget akut och uppmanar folk att stanna inomhus.

I eftermiddags tvingades vi avbryta vår fortsatta resa in i Borneo och har nu lyckats ta oss tillbaka till Jakarta. Man vet ännu inte om några plan kommer att kunna lyfta alls från Pontianak i morgon. Vi kommer att göra ett nytt försök om några veckor då förhoppningsvis regnet kommit, vinden vänt och röken från den naturliga skogsbranden skingrats.

Den vilda skogsbranden är dock endast en tillkommande faktor. Naturförstöringen i form av plantagebränder kvarstår alltså och är något som förekommer i tilltagande takt året om på Borneo och är precis så allvarlig som jag skrev om tidigare.

Jimmie & Anne

Kommentera