♦ TEXT: JIMMIE OLSSON | FOTO: JIMMIE OLSSON, ANNE MÅRS

Det finns några platser på jorden som på riktigt kan göra anspråk på att vara äkta. Det är platser som är så genuina för landet där de ligger att om du inte besökt dem så har du liksom inte riktigt besökt landet. Alice Springs mitt i Australiens outback är en sådan.

– Där! En känguru! Det är en jävla känguru! Jag är så sjukt glad att jag åkte hit! Nu är allt perfekt!

Vi har hankat oss fram i outbacken i närmare en och en halv timme och har alldeles för lite vatten med oss. Vi har ingen karta, ingen GPS och ingen aning om vi går på rätt stig. Vi har dessutom gått alldeles för långt att vända om och det enda vi kan göra är att kämpa vidare i den obarmhärtiga hettan och hoppas att vi hittar rätt.

Trots att vi bara befinner oss i utkanten av Alice Springs känns det som om vi är mil ifrån närmsta civilisation. Överallt omkring oss är bara röd sand, torr vegetation och ökenklippor.

vandringsled röd sand australien outback bush vildmark
Outbacken finns alldeles utanför Alice Springs.

För en halvtimme sedan passerade vi en skylt som varnade för Dingos i området – och hur vi ska uppträda om vi stöter på en. Just nu känner vi oss väldigt sårbara. Vi är på väg till den gamla telegrafstationen utanför Alice Springs. Uppbyggd 1872 för att upprätta kontakt mellan Darwin i norr och Adelaide i söder var det den första europeiska bosättningen i centrala Australien.

Men det är inte bara därför vi går här. Vår förhoppning är att se en känguru i dess naturliga miljö. Precis här i den röda outbacken bland solsvedda buskar och karga ökenklippor.

känguru vildmark Australien
Att se en känguru i det vilda är en fantastisk upplevelse.

Och just som vi ska till att korsa en torr flodfåra hör vi det: prasslet bland buskarna. Ett par sekunder senare hoppar den ut ur ett buskage och vidare förbi oss på bara några meters avstånd. Jag hinner inte upp med kameran men som tur är så stannar den en bit bort och jag knäpper några bilder utan teleobjektiv med mungiporna vid örsnibbarna. Jag är så lycklig! Det var precis det här jag ville hit för!

Vi står och beundrar det faktiskt ganska märkliga djuret ett par minuter och upptäcker snart flera till på längre avstånd. De stirrar på oss lika mycket som vi på dem innan de hoppar vidare in i bushen.

torr flodbädd människor
Aboriginer befolkar den torra flodbädden i Todd River.

Det här är Australien på riktigt! Glöm Sydney, Melbourne, Cairns och The Gold Cost. Ska du se Australien så ska du åka till Alice Springs!

Just som vi ska till att korsa en torr flodfåra hör vi det: prasslet bland buskarna. Ett par sekunder senare hoppar den ut ur ett buskage och vidare förbi oss på bara några meters avstånd.

Alice Springs ligger nästan exakt i mitten av Australien. Närmaste större stad finns på ca 130 mils avstånd, i alla riktningar.

Redan efter en halvtimme efter take-off från Sydney börjar skymta den röda jorden som är så karaktäristisk för den Australienska outbacken, och den fortsätter ända fram.

röd jord Australien flygbild
Australiens Red Centre sett från flyget. | FOTO: Anne Mårs

Det är en oändlig ödemark och när vår Boeing 737-800 tar mark osedvanligt hårt på landningsbanan och vi ser raden av små flygplan tillhörande The Flying Doctors intill flygplatsen känner vi verkligen hur isolerat Alice Springs är. Det är olidligt hett och vi är glada att vi tullat på budgeten och bokat ett hotell med luftkonditionering och pool.

Själva stan är relativt liten. Stadskärnan består av två huvudgator och ett par sidogator – den ena längs med den uttorkade flodbädden till Todd River vilken är tillhåll för hundratals fattiga och utslagna aboriginer.

bilvrak bush vildmark Australien
Ett av de många Town Camps där aboriginer bor utanför Alice Springs.

De är också det inslag i stadsbilden som ger starkast intryck. Smutsiga och gravt alkoholiserade vandrar de omkring som zombies på gatorna inne i stan eller i dess omgivningar och ser sig förbryllat omkring. Ingen verkar ta notis om dem, de bara går där och är. Samtidigt pågår det civiliserade ”vita” livet omkring dem.

Det visar sig att den är katastrofal. Till och med såpass illa att det har blivit kallat för The Murder Capital of Australia.

På något sätt känns det som om de inte riktigt hängt med. Som att de går där och tittar på alla moderna byggnader och allt runtomkring dem och liksom undrar: vad var det som hände?
Det är en tragisk syn och vi har svårt att se dem i ögonen. Många av dem är bortom sig av berusning och skriker åt varandra. Men vi känner oss aldrig hotade. Det är snarare en känsla av att de inte bryr sig om oss alls. De har sina liv och vi har våra ungefär.

grind, kvinna, röd grusväg Australien
Boskapsgrind längs Arltunga Tourist Drive.

Vi är här under nyårsafton och har planerat att gå ut på kvällen men eftersom vårt hotell ligger en bit från stan och kräver en mindre promenad längs bron över Todd Rivers uttorkade flodbädd där högar av trasiga kläder, skräp och tomma spritflaskor ligger under ett flertal av träden och stora grupper av Aboriginer sitter och dricker vill vi ändå veta litegrann hur brottsstatistiken ser ut i Alice Springs.

Det visar sig att den är katastrofal. Till och med såpass illa att staden har blivit kallat för The Murder Capital of Australia. Det mesta våldet sker dock mellan Aboriginer i hemmet, eller i deras Town Camps som de kallas – områden med dåliga byggnader, djup alkoholism och misär. Det är sällan de ger sig på ”vita” men det har nyligen varit ett flertal incidenter med knivhuggningar utförda av frustrerade aboriginer-ungdomar. Fattigdom och avundsjuka och en känsla av otillräcklighet är ett klassiskt recept på våld mellan samhällsklasser och folkgrupper så fega som vi är så beslutar vi oss ändå till sist för att fira tolvslaget på hotellet.

Vi åker längs de röda vägarna med dammet yrande bakom oss och ser ut över enorma arealer av ödemark.

Dagen efter ångrar vi lite att vi aldrig tog oss ut. Natten har förlöpt lugnt och det var firande i stan med fyrverkerier och glad feststämning på de få krogar som finns enligt vår servitris på stammisfrukosthaket. Vi är dock desto piggare och tänker därför att vi ska styra upp en roadtrip i omgivningarna.

Av turistinformationen får vi reda på att det kommer att ta minst tre dagar att besöka Ayers Rock ca 46 mil från Alice Springs. Som turist får du inte heller köra hyrbil efter solnedgången så vår plan att åka dit under dagen och tillbaka efter kvällningen fungerar dåligt. Men i efterhand kommer vi att vara väldigt glada för att vi skippade den klassiska ökenklippan.

röd bil man röd grusväg Australien
En bra fyrhjulsdriven bil behövs för att köra i Australiens outback.

Vårt val faller istället på en 4WD Medium Sized bil som får köras på flera av outbackens lite tuffare vägar utanför Alice Springs. Det är dyrt att hyra bil i Australien, men det får det vara värt.
Vi drar upp en sträcka runt Arltunga Historic Reserve med röda dirtroads och ödemarker – en heldagstur med start tidigt nästa morgon och lagom till skymningen.

Den andra dagen tänker vi oss en lov runt West Macdonnell Ranges till den stora kratern Goose Bluff och en ökenoas där man enligt utsago ska kunna bada mellan ökenklipporna.

krater Australien utsikt
Goose Bluff – en enorm krater i West Macdonnell Ranges.

Om telegrafstationen i Alice Springs var den första europeiska bosättningen i Australien så var Arltunga Historic Reserve den första stora europeiska bosättningen i centrala Australien. Det består av ett antal ruiner från 1887 av en stad byggd under guldruschen. Turistbroschyrerna beskriver det som spökstad, även om det kanske är ett lite överdrivet epitet. Men det är främst Arltunga Tourist Drive som lockar oss – en nära 8 mil sträcka av röda dirt roads genom ett spektakulärt ökenlandskap långt ute i outbacken.

Det kanske låter som en relativt kort sträcka med ett bekvämt namn. Men låt inte ordet Tourist i namnet lura dig. Vägen kallas Tourist Drive för att den är väldigt vacker. Men det är öde vildmark i mil efter mil och får du stopp här ute är det ganska osannolikt att du får hjälp så det gäller att ha en bra bil och att packa med sig vatten och annat i nödfall. Helst bör du även ha någon form av kommunikationsutrustning (satellittelefon är att föredra).

Det är en magisk känsla att simma mellan höga ökenklippor i en alldeles äkta ökenoas!

Vägen patrulleras då och då av Rangers men inte särskilt ofta. Och överlag är det väldigt få turister som faktiskt tar sig hit eftersom de flesta väljer att åka till Kings Canyon och Ayers Rock som är huvudattraktionerna i the Red Centre.

Det är väldigt synd för detta är en av de bästa utflykterna du kan göra häromkring, och det utan att behöva dela vägen med en massa turister. Särskilt under lågsäsong när det är som hetast.

vatten öken klippor Australien oas
Ellery Creek Big Hole – en naturlig sjöoas mitt i öknen.

Vi åker längs de röda vägarna med dammet yrande bakom oss och ser ut över enorma arealer av ödemark. Landskapet skiftar hela tiden och vi gapar stort för varje ny krök och vi älskar det! Så vackert! Så orört! Och där är en känguru!

Dag två gör oss inte heller besvikna. West Macdonnell Ranges är inte dirt roads utan en asfalterad och bra men lite tråkigare väg. Den kantas av diverse sevärdheter vilka i sanningens namn inte är så mycket att se.

varningsskylt i Australien
Varning för Dingos längs vandringsled.

Det som är värt att se är kratern Goose Bluff, även kallad Tnorara. Den tros ha tillkommit av nedslaget av en asteroid eller komet för ungefär 142 miljoner år sedan. Den är 180 meter hög och 5 km i diameter men uppskattas ha varit närmare 22 km i diameter innan erosionen satte in. Kratern är en helig plats för Arrernte Aboriginerna och är en skyddad nationalpark.

När vi anländer upptäcker vi till vår besvikelse att vi inte får köra in på den väg som leder upp till kratern med vår bil. Istället kör vi upp på en höjd några kilometer därifrån för att kunna se den. Det är en ganska imponerad syn även från långt håll.

När dagen övergår till eftermiddag och solen stekt ordentligt i flera timmar svänger vi in till Ellery Creek Big Hole för att svalka av oss i den utlovade ökenoasen. Den visar sig vara ett populärt badställe bland lokalbefolkningen i Alice Springs men vi lyckas ändå hitta en egen del av den väl tilltagna vattenfyllda ökensjön. Det är en magisk känsla att simma mellan höga ökenklippor i en alldeles äkta ökenoas!

När vi kommer tillbaka till hotellet lagom till solnedgången och parkerar vår dammiga hyrbil är vi enormt tacksamma för att vi fått uppleva Australien – på riktigt.

          Jimmie Olsson

 

 

 

 

Notering: Kängurur finns bara i vissa delar av Australien. Det som kallas känguru är de största av dessa pungdjur. Det finns två arter av känguru; Röd jättekänguru och Grå jättekänguru. De som finns i och omkring Alice Springs kallas för Wallabys. Det finns större Wallabys och mindre så kallade Rock Wallaby. Wallabys förekommer i huvudsak i åtta underarter. Det finns egentligen ingen direkt linje varvid gränsen för känguru och wallaby går.

Kommentera